Özgeçmiş

Şair, yazar ve edebiyat araştırmacısı İbrahim Baştuğ 11 Mayıs 1964’te Sivas’a bağlı Hafik’in Çınarlı köyünde doğdu. Çeşitli şiir ve yazılarında “Ahmet İbrahim Baştuğ” ve “Sonay Yılmaz” adlarını da kullandı.

İlkokulun üç yılını köy okulunda okuduktan sonra aile İstanbul’a taşındı. Ortaöğretimini İstanbul’da tamamladıktan sonra Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih Coğrafya Fakültesi, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü’nden mezun oldu. Öğrencilik yıllarında Ankara Halk Tiyatrosu’nda başladığı oyunculuk serüveni Erkan Yücel’in trafik kazasında ölmesiyle Asaf Çiğiltepe Sahnesi’nde bir yıl kadar devam etti. Devlet Tiyatrosu’nda Kenan Işık’ın yönettiği “Afife Jale” oyununda yardımcı oyunculuk yaptı (1987).

Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu’nun açtığı “Edebiyat ve Folklor Bilim Uzman Yardımcısı” sınavını kazanarak çalışmaya başladı (1991). Üç yıl sonra kurum içi sınavla “Edebiyat ve Folklor Bilim Uzmanı” unvanını aldı. Yaklaşık yedi yıllık çalışma süresinde kurum bünyesindeki süreli yayınlarda ve kitaplarda editörlük yaptı. Akademik düzeyde Osmanlıca okuyup yazabilen Baştuğ, bu süreçte birçoğu doktora çalışması onlarca kitabın basımında editörlük; çeşitli ansiklopedilerde editörlük ve yazarlık; konferans ve sempozyumlarda uzmanlık görevi üstlendi. Kurumun yayımladığı “Türk Kültürü’nden Görüntüler” kitap dizisinin editörlüğünü üstlendi.

Felsefe öğretmeni Dilek Durmaz ile 1992’de evlenen Baştuğ’un, 1993 doğumlu İdil Günce Baştuğ adlı kızı var.

Ailevi nedenlerle 1998 yılında devlet memurluğundan ayrılarak İstanbul’a dönen Baştuğ, coğrafya ve keşif dergisi Atlas’ta editör ve yazar olarak çalışmaya başladı. Osmanlı Devleti’nin kuruluşunun 700. yılı vesilesiyle Atlas’ta yayımlanan bir dizi yazının editörlüğünü üstlenen Baştuğ, “Aşkımızın Coğrafyası”, “Mübadele”, “Yemen”, “Astana” gibi konu başlıklarının dergi sayfalarına taşınmasıyla Atlas’ın coğrafya ve keşif dergisi olmanın yanı sıra bir kültür dergisi olmasına da katkı verdi. Atlas Tarih dergisinin kuruluş aşamasında da kadrosunda bulunan Baştuğ 2014 sonunda emekli oldu.

Atlas dergisinin eki olarak verilen Türkiye Balık Atlası ile Gezginin İnanç Yerleri Atlası’nın yanı sıra, yazarın kent kültürü konulu yayınlarından İstanbul Keşfetmek İçin Bak adlı eseri de İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından basıldı.

Ortaokul yıllarında şiir yazmaya başladı. İlk şiiri Milliyet Sanat Dergisi’nde yayımlandı ve daha sonra Milliyet Yayınları’nın Genç Şairler Antolojisi‘nde (1985) yer aldı. Bundan sonra şiirleri Edebiyat Dostları‘nda yayımlandı (1988). Ocak 1991’de Ankara’da tek sayı çıkan Layka adlı dergiyi kurdu. Edebiyat ve Eleştiri (1993) ile Varoş (1994) dergilerinin kurucuları arasında bulundu, bu dergilere sürekli yazdı. Her iki derginin künyesinde ve şiirleri dışındaki ürünlerinde Sonay Yılmaz takma adını kullandı. Şiirleri; edebiyat üzerine araştırma ve inceleme yazıları Milliyet Sanat; Edebiyat DostlarıVaroşEdebiyat ve EleştiriLaykaPapirüs; Kaçak Yayın; E Sanat; Rüzgâr; Ayışığı başta çeşitli dergilerde yayımlandı.

Köz adlı kitabıyla 2001 Cemal Süreya Şiir Ödülü‘nü aldı.

Ataol Behramoğlu’nun Büyük Türk Şiiri Antolojisi başta olmak üzere birçok antolojide; Mehmet H. Doğan’ın uzun yıllar hazırladığı yıllıklar başta olmak üzere belli başlı şiir yıllıklarında yer alan Baştuğ, Kemal Sılay’ın hazırladığı ve Indiana Üniversitesi yayını An Anthology of Turkish Literature (1996) adlı edebiyat tarihi ve antolojide de yer buldu. Kemal Sılay tarafından İngilizceye çevrilen, ilk kitabından üç şiir ve ikinci kitabından üç bölüm bu antolojide yayımlandı. Ayrıca bu yayında yer verilen şairlerin biyografisinin yazılmasında da görev aldı.

Birçok edebiyat etkinliğine katılan şair, 2002 yılında Ataol Behramoğlu ve Afşar Timuçin ile birlikte davet edildiği Indiana Üniversitesi’nde, “Nâzım Hikmet’in Özgünlüğü” başlıklı bir bildiri sundu. Nâzım Hikmet’in şiirinin kaynaklarını incelediği bu bildiri Türkiye’deki dergilerde de yayımlandı.

ŞİİR KİTAPLARI

Çalınmış Kuyuları Babil’in (Dönem Y., Ankara 1989; Öteki Y., Ankara 1997; Tekin Y., İstanbul 2014)
İpteki Kareler (Öteki Y., 1995; Can Y., İstanbul 2004; Tekin Y., İstanbul 2014)
Köz (Can Y., İstanbul 2000)
Kül (Can Y., İstanbul 2001)
Kavis (Can Y., İstanbul 2003)
Üç Artı Sonsuz (Tekin Y., İstanbul 2014)
Git (Tekin Y., İstanbul 2014)

Yorum bırakın